La finalitat del hiperrealisme

2022-11-20

Us deixo per aquí una reflexió que he escrit sobre l'hiperrealisme, on parlo sobre la seva funció i com s'hauria d'entendre, segons la meva opinió.

Segur que tots us heu preguntat alguna vegada:

Per què?

Per què passar-se hores i hores dibuixant detalls fins a la sacietat?

Per què dedicar tant de temps a una obra, buscant aquest aclaparador nivell de realisme, quan una càmera o una impressora ho fan de manera instantània i amb tan sols un clic?

El primer seria pensar en la finalitat. L´art hiperrealista va més enllà d´una mera demostració tècnica. Al cap ia la fi, la destresa es guanya amb temps i esforç, per això es pot considerar una artesania.

Tot i això, també requereix sensibilitat, o el que anomenem creativitat. L'hiperrealisme és més que aprendre a imitar els porus de la pell o unes gotes d'aigua en què es percebi, fins i tot, el reflex del fotògraf. Si ens cenyim a copiar una imatge bella sense incidir en la nostra posició, és a dir, sense delatar la nostra subjectivitat en el procés, i juguem a emmascarar cada traç d'objectivitat; juguem, sens dubte, a perdre.

Per no caure en un "hiperrelamisme" inconscient, és rellevant preguntar-se:

  • Per què estem fent això?
  • Què volem transmetre?
  • Necessitem expressar alguna cosa?

Un cop resoltes aquestes qüestions, ens hauríem de plantejar:

Pot ajudar al nostre propòsit que l'acabat sigui tan realista com sigui possible? Si la resposta és SÍ, el següent pas serà accedir a les eines adequades per transmetre el que volem, sense que la manca de tècnica impedeixi o obstaculitzi la nostra llibertat creativa.


Espero que us hagi agradat! :)