Il·luminar correctament un retrat a llapis

2021-08-14

Encara que no ho sembli, la il·luminació que donem a una obra quan decidim penjar-la a la paret o simplement mostrar-la és determinant, especialment si es tracta d'un dibuix a grafit.

Cada material pictòric té unes qualitats físiques diferents que creen un efecte o un altre segons el procés d'assecatge, la perspectiva o la il·luminació. En el cas del grafit es produeix una brillantor metàl·lica que li atorga un poder reflectant (característica que podem aprofitar a les nostres creacions artístiques).

Tot i això, quan parlem de retrat realista o hiperrealista, aquesta qualitat passa a ser un problema que hem d'evitar.

El truc resideix a mirar sempre l'obra des d'on tinguem el punt de llum, és a dir, que si el focus és a l'esquerra, també ens posarem a l'esquerra per visualitzar l'obra o fer-li la foto.

Si el punt de llum ve de dalt perquè el llum està al sostre, ha de ser prou zenital i el feix de llum directe cap al quadre perquè no reflecteixi. La llum natural no sol ser una bona opció per al grafit.

I ja per acabar, un consell sobre la postproducció de les fotografies que feu.

Editem la imatge per ajustar la perspectiva o enquadrament, no per arreglar la llum o el contrast. Intentarem capturar els tons reals de l'obra amb la il·luminació adequada, no pas amb retocs artificials, i si ho fem serà el mínim possible, intentant imitar la realitat que veiem, sense exagerar.

Per contrastar el nostre dibuix hi ha altres tècniques i trucs que explico al Curs de Retrat Realista Online.

Espero que us hagi servit d'ajuda!